Definirea cerințelor financiare ale unei afaceri și a celor mai potrivite soluții financiare

Finanțarea este necesară în fiecare etapă a ciclului de viață al afacerii și, pe măsură ce activitatea economică se dezvoltă, și nevoile de finanțare pot deveni din ce în ce mai complexe. De aceea, pot fi necesare produse financiare adaptate stadiului actual și nevoii actuale de dezvoltare. Așadar, în prima etapă, vom analiza potențialul proiectului pentru a stabili cât mai bine profitabilitatea acestuia, precum și finanțarea de care va necesita.

Pe baza acestor doi factori se pot determina atât suma cât și tipul finanțării. În etapa a doua, vom analiza opțiunile de finanțare disponibile cu privire la un proiect sau activitate pentru a determina dacă trebuie să folosească propriul capital sau să recurgă la fonduri terțe sau la finanțare bancară. Există multe soluții financiare diferite disponibile în funcție de tipul de proiect.

Fiecare afacere este diferită, așa că fiecare afacere va avea nevoi financiare diferite. Mulți antreprenori fie iau în considerare doar un împrumut bancar, apoi vor compara ratele dobânzilor și îl vor alege pe cel mai ieftin, fie țintesc fondurile nerambursabile, gândind că acesta este cel mai bun tip de finanțare. În fapt, fondurile europene pot uneori să fie mult mai scumpe decât alte opțiuni disponibile pe piață. Nu numai că poți aștepta până la un an pentru a primi finanțarea, îți poți asuma obligații care pot împovăra afacerea și, în final, poți chiar pierde fereastra de oportunitate pentru un anumit proiect. De aceea, pornim la drum cu mintea deschisă, deoarece există multe alte tipuri de finanțare disponibile pe piață, iar unele ar putea fi mai potrivite pentru situația și structura afacerii analizate.
Isabela Neagu, consultant TDP Partners

Pentru ce tipuri de proiecte găsim finanțare?

dezvoltarea unui produs inovator și pregătirea acestuia pentru piață;

investiții de capital (achiziție de mașini sau echipamente);

expansiune internațională;

cerințe de flux de numerar (plata furnizorilor, echilibrarea facturilor neachitate de către clienți);

creștere internă (dezvoltarea activităților, crearea de filiale);

creștere externă (fuziune sau preluare a unei alte afaceri).

Ce tipuri de produse financiare avem în vedere, în afară fondurilor nerambursabile?

Fonduri bancare sau nebancare

Cu un plan de afaceri clar stabilit, finanțările bancare sau nebancare (IFN) de tipul creditelor, liniilor de credit, scontărilor, forfetărilor etc., pot reprezenta fondurile financiare de care afacerea are nevoie pentru dezvoltare sau pentru a asigura cofinanțarea pentru un proiect.

Având în vedere că documentația și actele necesare sunt riguroase, serviciile noastre includ sprijinul unei echipe de experți, care vă pot ghida pentru a analiza această opțiune și a o accesa. De asemenea, vom rămâne alături și pe perioada implementării pentru a ne asigura că sunt respectate clauzele contractuale stabilite de la bun început, vom monitoriza plată ratelor și plata facturilor din partea partenerilor de afaceri, pentru a evita penalitățile sau amenzile.

Obligațiuni și acțiuni

Cu ajutorul serviciilor echipei noastre de specialiști, puteți analiza criteriile de emitere a obligațiunilor și acțiunilor și opta pentru această variantă, fiind o sursă foarte eficientă și ușoară de finanțare pentru extinderea afacerii. Și în acest caz, putem vorbi despre produse foarte diversificate: obligațiuni corporative, suverane, supra-naționale etc.

În cele mai multe cazuri obligațiunile sunt emise pentru finanțarea proiectelor de investiții sau pentru acoperirea unor împrumutări mai vechi. Teoretic un emitent se poate împrumuta atât de mult, cât piața îi permite și atât timp cât există cerere pentru obligațiunile sale, neexistând o limită superioară. De regulă, emitenții emit obligațiuni datorită costurilor mai mici decât în cazul accesării creditelor bancare.

Private equity, crowdfunding și fondurile de investiții

Fondurile de investiții beneficiază de transparență, precum și de o reglementare strictă în România. Cu sprijinul nostru, te poți bucura de diversitatea acestor fonduri și ai posibilitatea de a accesa și tranzacționa capital. De regulă, se achiziționează pachete de acțiuni minoritare, capitalul fiind suplimentat numai în masura în care investiția se dovedește cu potențial de creștere.

De cele mai multe ori, investitia este abandonată prin vânzare sau lichidare dupa 5-7 ani de la momentul investiției inițiale. În acest caz, vă sprijinim să navigați tipurile de tranzacții disponibile, precum oferta publică de acțiuni, fuziunile, schimburile de pachete de acțiuni, lichidările etc.

Private equity, crowdfunding și fondurile de investiții

Pentru ca o idee să prindă contur sau o afacere să crească accelerat, sunt uneori necesari investitorii strategici, care pun la dispoziție fondurile necesare cumpărând acțiuni sau prin intermediul unor împrumuturi în condiții avantajoase și pot contribui cu propria experiență și viziune de afaceri.

Având în vedere conexiunile echipei noastre în mediul de afaceri național și internațional, vă oferim acces la potențiali investitori strategici, o resursă importantă în evoluția afacerii. Mai mult, în cazul în care identificăm un potențial investitor, vă sprijinim cu realizarea unei analize diagnostic pentru vânzare, dat fiind că investitorii solicită un set complet de informații înainte de a încredința resursele proprii.

Vreau să discutăm despre opțiunile de finanțare disponibile

OPTIMIZAREA CONCEPTELOR DE PROIECT