In ce categorie de IMM va incadrati, pentru a putea obtine fonduri europene?

Cum poti evita restituirea unor sume mari de bani, respingerea proiectului sau pierderea eligibilitatii pentru accesarea fondurilor europene?

Pentru a accesa fonduri europene, trebuie sa declari cu exactitate categoria de intreprindere in care se afla firma sau grupul de firme. Avand in vedere ca este nevoie nu numai sa cunosti toate legislatia aplicabila, dar si interpretarile posibile ale autoritatilor de management, aceasta este una dintre cele mai spinoase probleme pe care un beneficiar le poate avea.

Completarea eronata, bazata pe o intelegere gresita sau diferită a legislației față de interpretarea experților autorității contractante, poate duce chiar și la restituirea completă a sumelor accesate sau la pierderea eligibilității. Pentru a evita aceasta situatie, lasati analiza in sarcina echipei noastre, care va va garanta că analiza de grup și încadrarea în categoria de IMM sunt corecte.

De ce sa aleg acest serviciu?

In baza unei vaste expertize acumulate pe parcursul a 15 ani în domeniul accesării de fonduri europene și o cazuistică de peste 500 de companii, situațiile complexe pot fi soluționate fără echivoc de către experții noștri. Dat fiind că procesul este unul dinamic, o companie poate intra sau ieși dintr-un anumit grup de întreprinderi, de aceea serviciul nostru poate include și monitorizarea semestrială in vederea pregatirii pentru un anumit program.

Care sunt etapele?

DIAGNOSTIC

Pentru început, vom stabili datele supuse analizei, care ulterior vor fi evaluate pentru a concluziona cărei categorii îi aparține fiecare firmă (intreprindere autonomă/intreprindere partneră/intreprindere afiliată).

Deși la prima vedere pare simplu, deoarece aceste aspecte sunt reglementate de legea 346/2004, există o serie de alte elemente care pot plasa o companie într-o anumită categorie, multe dintre ele subiective sau fără o legătură aparentă, pe care experții autorităților contractante le pot lua în calcul.

RECOMANDARI

Studiul include prezentarea argumentelor și concluziilor privind legăturile între firme și încadrarea societăților țintă în categoria de IMM în vederea clarificării modului de completare a „Declarației privind încadrarea întreprinderii în categoria IMM” privind accesarea fondurilor europene. Sunt subliniate, de asemenea, interpretările uzuale ale autorităților de management românești cu privire la tratarea diferită a legăturilor între întreprinderi, care vor putea fi luate în calcul în stabilirea și gestiunea riscurilor.

Avand in vedere că încadrarea în categoria de IMM este critică pentru accesarea fondurilor nerambursabile, iar o potențială încadrare în viitor ca întreprindere mare ar limita drastic oportunitatea accesării, un alt obiectiv este identificarea punctelor cheie care pot influența relațiile de grup dintre firme și recomandări privind strategia de dezvoltare a afacerilor. Astfel, în viitor, pot fi evitate anumite decizii care dezavantajează întreprinderile analizate din punctul de vedere al încadrării în categoria de IMM.

COMPLETAREA DECLARATIEI DE IMM

Bazandu-ne pe concluziile analizei anterioare, in aceasta etapa putem completa „Declarația privind încadrarea întreprinderii în categoria IMM” in categoria coresepunzatoare conform Legii IMM 346/2004.

VREAU SA CUMPAR SERVICIUL

Pretul unui serviciu care include analiza a maxim 3 firme este 5.000 lei + TVA. In acest caz, actionarii/administratorii sau membrii familiei, care au relatii comerciale cu acestia, nu detin mai mult de 3 firme. Dupa completarea formularului de mai jos, va vom emite o factura pentru avansul in valoare de 2.500 lei, urmand ca plata finala a restului de 2.500 de lei sa fie facuta la primirea analizei finale impreuna cu „Declarația privind încadrarea întreprinderii în categoria IMM”. Factura aferenta avansului va fi emisa in maxim 3 zile lucratoare dupa confirmarea comenzii.

In cazul in care doriti analiza unui grup format din mai multe firme, vom face o analiza preliminara si vom consulta baza de date a Registrului Comertului, dupa care va vom transmite o oferta de pret.

Incadrare ca IMM