Granturile pentru energia verde:  de evitat sau de profitat?

Cu toate că la prima vedere aceste granturi prezintă un avantaj competitiv de necontestat, potențialii beneficiari sunt descurajați de amânările succesive și imprevizibile ale deschiderii apelurilor de proiecte, de modificările condițiilor de finanțare de la un ghid consultativ la altul și de  birocrația excesivă.

Analizând însă cu atenție condițiile de piață, pentru a rămâne competitiv pe piața energiei regenerabile, granturile sunt o necesitate. Condițiile extrem de volatile ale prețului pe piața energiei, incertitudinea cu privire la cantitățile care pot fi vândute și întârzierile reglementării pieței fac grantul esențial, în primul rând ca factor de reducere a riscului de capital pentru o investiție.

Pe de altă parte, evoluția fulminantă a noilor tehnologii în toate domeniile redefinește rapid întreg ecosistemul. Tehnologiile fotovoltaice țintesc acum un randament superior pragului de 30%. Stocarea gravitațională și hub-urile de baterii pot rezolva problema echilibrării rețelei. Tehnologiile de producere a hidrogenului și de stocare a energiei prin conversia acestuia cu randament apropiat de randamentul unitar sau conversia flexibilă și eficientă a energiei electrice în energie termică pot schimba abrupt premisele dezvoltării unui proiect.

În această nouă etapă, vă puteți găsi pe nesimțite în fața deciziei de a vă adapta rapid modelul de afaceri la aceste schimbări, fie să vă reorientați spre noi oportunități de afaceri. Așadar, decizia înțeleaptă este de a naviga valul înainte să te ridice la o înălțime incontrolabilă. Acum este momentul să discutăm despre optimizarea proiectelor de investiții în domeniul energiei și a industriilor conexe.