PRIMA LICITAȚIE CFD AȘTEPTATĂ SPRE LANSARE LA FINALUL ANULUI

S-a mai făcut un pas în direcția lansării schemei de Contracte pentru Diferență (CfD), odată cu publicarea oficială a ordinului ministerial. Bugetul total estimat este echivalentul în lei a 3 miliarde de euro, care vor proveni, cu prioritate, din fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene.

Prima licitație este programată pentru finalul acestui an și va include o capacitate totală de 1.500 MW, repartizată astfel: 1000 MW pentru proiecte de energie eoliană onshore și 500 MW pentru proiecte de energie solară fotovoltaică. Această alocare diferă de planificarea inițială, care prevedea 1.000 MW pentru fiecare sector, reflectând o ajustare strategică pentru a sprijini mai multe proiecte fotovoltaice în 2025.

  • Proiectele trebuie să aibă o capacitate minimă de 5 MW și să obțină un aviz tehnic de racordare în termen de șase luni de la semnarea contractului CfD.
  • Capacitatea propusă a fi instalată cuprinde în întregime o capacitate nouă de producere de energie electrică şi utilizează numai tehnologii eligibile de producere de energie solară fotovoltaică sau eoliană onshore pentru a produce şi livra energia electrică produsă în sistemul energetic naţional (SEN). Pentru evitarea oricărui dubiu, schema CfD nu se extinde la proiectele de înlocuire, extindere sau retehnologizare a capacităţilor de producere existente.
  • Capacitatea maximă pentru fiecare proiect în cadrul licitațiilor CfD este limitată la 25% din capacitatea totală scoasă la licitație, ceea ce înseamnă că proiectele fotovoltaice nu pot depăși 125 MW, în timp ce proiectele eoliene nu pot depăși 250 MW.
  • Sunt eligibile proiectele care au început construcția după 20 iulie 2022. De asemenea, se prevede că termenul limită de punere în funcțiune pentru proiectele aprobate nu trebuie să depășească 36 de luni de la data semnării contractului CfD.
  • O schimbare semnificativă așteptată se referă la prețul maxim de exercitare al energiei, exprimat în euro/MWh. Inițial stabilit la 91 EUR/MWh pentru proiectele fotovoltaice și 93 EUR/MWh pentru proiectele eoliene, acesta este acum așteptat conform informațiilor din piață să scadă la 78 EUR/MWh pentru fotovoltaic la 82 EUR/MWh pentru eolian. Aceste modificări reflectă evoluțiile pieței și se așteaptă să fie confirmate printr-un ordin de ministru.