Un fenomen tot mai des întâlnit în lumea celor care au beneficiat de granturi din fonduri europene este acela de a li se cere banii înapoi. Nu este un fenomen nou, dar deja a început să devină “de masă”: circa 100 de firme care au beneficiat de granturi prin Programul Operațional Sectorial de Creșterea Competitivității Economice (POS CCE), axa 1, operațiunea care acorda finanțări investițiilor PRODUCTIVE ale IMM (PRODUCTIVE cu majuscule, cunoscând cum stă producția în România) au primit ordin să restituie o șeptime până la 100% din grantul primit.
Dacă acum câțiva ani cererile de rambursare a fondurilor erau legate direct de suspiciuni de fraudă, acum nu mai este cazul. Acum este vorba de modul cum au fost încadrate în perioada 2008-2014 firmele în categoria IMM, o problemă eminamente tehnică. Căci numai tehnici pot fi numiți termeni precum “întreprinderi autonome”,”firme legate”, “grupuri de firme”, “influență dominantă”, “condiții artificiale”.
Pe românește dacă vrei să soliciți fonduri europene ca întreprindere, încadrarea într-una din categoriile micro, mica, mijlocie sau mare esențială pentru a înțelege la ce tip de fonduri ai dreptul, iar asta e de-a dreptul complicat. Nu depinde numai de cifre precum numărul de salariați, cifra de afaceri sau activele unei întreprinderi, ci și de gruparea întreprinderilor pe baza diferitor legături existente între ele, de control, sau nu numai. Legea lasă multe lucruri la mijloc, iar situațiile apărute în practică întrec imaginația legiuitorului. Iar aici, viața bate filmul.